Saturday, August 13, 2005

Review Creative Zen Micro

Vandaag heb ik voor jullie een review van de Creative Zen Micro. Eens geen software, maar een mooie review. Deze mp3-speler kan je zowat vergelijken met de iPod Mini, maar deze is verkrijgbaar in 10 verschillende vrolijke kleurtjes.
Hiernaast zie je de doos waar de Zen Micro in gezeten heeft. In deze doos vind je naast de Zen Micro zelf, een zakje om de speler in te steken, de installatie cd-rom, een kadertje om de speler in mee te dragen aan de broek of om in te staan bij het opladen of overdragen. De USB kabel (2.0) en de oortjes van Creative. En niet te vergeten 2 oplaadbare li-ion batterijen en bijhorende stroomadapter om op te laden.De Zen Micro heeft volgende functies:


o De vaste schijf van 5GB biedt plaats voor zo’n 2500 muzieknummers (gebasseerd op 4 minuten per nummer bij 64 kbps WMA- / 128 kbps MP3-codering)
o FM-radio
o Spraakopname
o Adresboek, kalender en To Do-list (vereist microsoft outlook)
o Verwijderbare oplaadbatterij met tot 12 uur levensduur
o Microformaat, slechts 8,4 cm hoog, 5 cm breed, 1,8 cm diep.
o USB 2.0


Minimale systeemvereisten:

* Microsoft Windows 98SE/Me/2000/XP
* 64 MB RAM (128 MB aanbevolen)
* USB 1.1-poort (USB 2.0 aanbevolen voor snellere overdracht)
* 30 MB vrije ruimte op de vaste schijf
* Intel Pentium װ 350MHz of AMD K6 450 MHz
* CD-Romstation met ondersteuning voor digitale audio-extractie.Om te beginnen heb ik eerst en vooral de batterij verder opgeladen tot deze volledig vol was. Dit gaat makkelijk met de bijgeleverde adapter. Na een 2-3-tal uurtjes is deze volledig opgeladen. Vooraleer je dan je eigen mp3tjes kan beluisteren die op je computer staan, moet je eerst de software installeren. Dit vind ik niet zo goed. Zonder deze verplichte software kan je de Zen Micro niet laten verbinden met de computer.
Toen ik de software aan het installeren was moest ik wel eens herbeginnen, want het was vastgelopen (of dit aan mijn eigen computer ligt of aan die cd rom laat ik in het midden). De bedoeling was dan om zo snel mogelijk mijn mp3tjes op mijn Zen te zetten want ik was natuurlijk benieuwd naar wat het zou geven, maar tot mijn eigen verbazing vond ik het nogal ingewikkelde software. Dat je met deze software heel veel kan doen, dat maakt het juist ingewikkeld, je kan er gewoon je mp3’s mee beluisteren op de pc, op cd branden, filmpjes bekijken (zoals windows media player dus), en uiteraard dan ook de mp3’s op je Zen Micro zetten.

Als het je dan eindelijk gelukt is om je mp3’s te slepen naar naar je Zen Micro kan je ze beluisteren. Dit doe je met de meegeleverde HiFi-oortelefoon. Die trouwens een zeer goede kwaliteit levert. Bas komt heel mooi tot uiting.
De oortelefoontjes zijn uitgerust met moesjes op de uiteinden.


Tijdens het luisteren van je mp3 zie je hetgene je hiernaast op de foto ziet. Bovenaan welk nummer je speelt (bv. 34 van 45) Dan respectievelijk de naam van het liedje, de cd waarvan het komt en de artiest. Daaronder zie je een balkje met het tijdsverloop. Links zie je hoeveel minuten ver de mp3 is, en rechts telt het af. Dit alles op een LCD-scherm dat blauw oplicht bij aanraking en gebruik in de menu’s.

De menu’s zijn heel gemakkelijk in gebruik. Je kan er door scrollen met het touchpad (dat wel vrij gevoelig is maar dit kan je instellen) en even op het touchpad tikken om te bevestigen. De andere toetsen zijn ook makkelijk in gebruik. De play-pauze toets in het midden, links: achteruitspoelen en vorige; rechts voorruit spoelen en volgende. Dan nog een pijl achterruit (linksonder) om terug naar het vorige scherm te gaan en een menuoptietoets (rechtsonder) om opties in een bepaald menu te bekijken.
Je kan ook FM-radio luisteren met de Zen Micro. Deze functie vind ik wel tof. Maar je moet wel zoeken om een goede ontvangst te hebben. Bepaalde zenders vind je dan weer onmiddellijk met een perfecte ontvangst. Je kan de zenders die je gevonden hebt ook opslaan en de naam bijzetten. Je kan er 32 frequenties opslaan. De Zen Micro kan ook zelf scannen en goede ontvangsten zoeken maar dit is niet altijd even goed.

Als je de mp3 speler Zen Micro aan je broek clipst kan je de toetsen ook vergrendelen met het schuifknopje bovenaan naast de oortelefooningang.
Zoals je hiernaast kan zien zit er een klein gaatje naast de USB aansluiting op de achterkant. Dit gaatje is eigelijk de ingebouwde micro om gesprekjes mee op te nemen. Ik heb dit even getest door er zelf in te spreken van dichtbij en als de speler op mijn bureau ligt. Als je iets opgenomen hebt moet je dit op de computer zetten en daar beluisteren. Datgene dat ik rechtstreeks in de micro van dichtbij ingesproken heb was heel duidelijk te verstaan en van goede kwaliteit. Hetgeen van verder was ook goed maar stil, dus je moet de speler bij u houden om te spreken en iets op te nemen.
Verder heeft deze Zen Micro nog een functie als kalender en adresboek maar dit kan je enkel gebruiken als je beschikt over Microsoft Outlook. Dit kan je niet op de speler zelf invoeren.


Conclusie:
De Zen Micro is makkelijk in gebruik op de speler zelf, in het begin even wennen aan het touchpad maar eens je er de ‘feeling’ voor hebt lukt dit perfect. De software is vrij uitgebreid en verplicht zodat je de Zen Micro niet echt als een extern geheugen kan gebruiken om iets op een andere pc te plaatsen. Dit kan natuurlijk wel als de software van de Zen ook daar aanwezig is. Het geluid met de creative oortelefoon is ook zeer goed.

Goede punten:
* Speelt zowal mp3 als wma
* Menugebruik
* Oortelefoon goede geluidskwaliteit
* 5 GB opslagruimte
* Vrij klein en licht goed in de hand (vergelijkbaar met gsm)
* Scherm goed leesbaar, ook in het donker met het blauwe licht
* Verschillende accessoires bijgeleverd (staankadertje, tasje, clips)

Negatieve punten:
* Softwaregebruik: verplicht om iets over te zetten en vrij ingewikkeld (is niet meer nodig als je de meest recente update download van de site van creative. Dan kan je de Zen gewoon inpluggen op je PC en ja favoriete mp3's overzetten.)
* FM-radio heeft niet altijd (en overal) een goede ontvangst, je moet nogal zoeken
* Kalender, to-do list en adresboek maar bruikbaar als je microsoft outlook hebt

Score: 8/10
Reviewer: Sneakytje
Link: creative.com

0 Comments:

Post a Comment

<< Home